Prof Dr Berrin DURAL Öğrencimize Projesi için Utrikularyayı Anlattı

Ses getiren büyük projelere imza atanların okulu İzmir Fen Lisesinden yine güzel bir haberimiz var. Ege Üniversitesi Biyoloji Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Sayın Berrin DURAL, 11. Sınıf öğrencilerimizden Enis ve Melis´e 2018 yılı 49. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına Katılacakları Proje Çalışmasının Konusu olan Utrikularya Bitkisi hakkında bilgi vermiştir.

Kıymetli zamanını pahabiçilmez öğrencilerimize ayıran değerli öğretim üyemize, proje danışmanlığı yapan kıymetli öğretmenimize ve pahabiçilmez gençlerimize emeklerinden ötürü teşekkür ederiz. İyi ki varsınız...

BÖCEKÇİL BİTKİLER

Çoğu sıcak memleketlerde olmak üzere 500 e yakın türü bulunan bir bitki grubu. Bu bitkiler kendi kendilerine özümleme yapıp normal beslenebildikleri halde, azot ve fosforlu besin tuzları bakımından fakir olan topraklarda yaşadıklarından topraktan alamadıkları bu maddeleri canlı hayvanları bilhassa böcekleri avlanmak ve sindirmek suretiyle sağlarlar. Bu bitkilerin başlıcaları Drozera, Diyonea, Utrikularya, Nepentes´tir.

Bunların böcek tutan organları, çoklukla yapraklarından ya da yaprak kısımlarından ibarettir. Bunlar, çeşitli salgı ve balözleriyle böcekleri kendilerine çekerler. Böylece bitkiye yaklaşan böcek, ya yakalama organındaki sıvıya yapışır (Drozera), ya da yaprak bir kapan gibi kapanarak böceği içine alır. (Nepentes).

Yayın: 17.02.2017 - Güncelleme: 07.12.2023 11:04 - Görüntülenme: 3341