Kimya Olimpiyatları ve Kimya Derslerinde Deneyler Devam Ediyor

Öğrencilerimizin teorik bilgilerini laboratuvarda edindikleri bilgilerle pekiştirmelerini destekleyen Okul Müdürümüz Sayın Kazım BULUT´un uygun görüşü doğrultusunda hem Kimya Olimpiyat Takımımız Değerli Kimya Öğretmenimiz Dr. Barış DEMİRDAĞ koordinesinde hem de Kimya Dersi Alan 9. Sınıf Öğrencilerimiz Değerli Kimya Öğretmenimiz Hakan ERYUVA koordinesinde bu hafta kimya laboratuvarında çeşitli deneyler gerçekleştirdiler.

KİMYA OLİMPİYAT TAKIMI ÇALIŞMASI

(1) Hidrojen Peroksitin Bozunması

Hidrojen Peroksit (H2O2), renksiz, kokusuz bir sıvı olup, kolaylıkla su ve oksijen vermek üzere bozunur. Saf hidrojen peroksit yavaşça bozunur. Katalizör olarak potasyum iyodür (KI) kullanılarak hidrojen peroksitin bozunması hızlandırılabilmektedir.

DENEYİN EBA VİDEOSU: http://www.eba.gov.tr/video/izle/70515a12363ea89761a42bd71aa5f290344a084785008

- Deney Kitleri Hazırlandı

- Fırsatları Arttırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi FATİH projesi kapsamında Kimya Laboratuvarımıza kazandırılan Etkileşimli Akıllı Tahta´da deneyin ne olduğu, adımları ve nasıl gerçekleştirileceği öğrencilerimize anlatıldı.

- Güvenlik önlemleri alındı.

- Bileşikler birbirine karıştırıldı ve tepkime gerçekleşti.

- Çıkan Oksijen miktarı ve tepkimenin gerçekleşme hızı Karışımda bulunan Bulaşık Deterjanı sayesinde gözlemlendi.

(2) Sodyum Metalinin Yanması

Hava ile reaksiyonu, Sodyum metali bıçak ile kesilebilecek kadar yumuşak bir metaldir. Yüzeyi parlaktır . Fakat havadaki oksijen ve nem ile teması sonucunda matlaşır. Havada yandığı zaman sodyum peroksit bazende sodyum oksit bileşiğini oluşturur.

Su ile reaksiyonu, Na metalinin su ile reaksiyonu sonucunda alev alır ve patlama olur. Bu nedenle çok tehlikeli bir reaksiyondur.

Sodyum metalinin su ile hızlı reaksiyonunun sonucunda renksiz sodyum hidroksit  çözeltisi ve hidrojen gazı oluşturur. Bu çözelti baziktir ve reaksiyon ekzotermik bir reaksiyondur. Sodyum metalinin su ile olan reaksiyonu potasyumun su ile olan reaksiyonundan daha yavaş fakat lityumun reaksiyonundan daha hızlıdır.

Sodyum Metali Halojenlerle de tepkimeye girer.

Asit ile Reaksiyonu, Seyreltik sülfürik asit ile hızlı bir şekilde reaksiyona girerek hidrojen gazı ve sulu Na(I) çözeltisini oluşturur.

Baz ile Reaksiyonu, Sodyum metalinin su ile hızlı reaksiyonunun sonucunda renksiz sodyum hidroksit  çözeltisi ve hidrojen gazı oluşturur. Bu çözelti baziktir. Bu reaksiyon ekzotermik bir reaksiyondur. Sodyum metalinin su ile olan reaksiyonu potasyumun su ile olan reaksiyonundan daha yavaş fakat lityumun reaksiyonundan daha hızlıdır.

Biz okulda tehlikeleri en aza indirmek için Elma ile Sodyumun Yanmasını gözlemledik.

GERÇEK HAYATTA GÜVENLİK TEDBİRLERİ: http://www.yangin.org/dosyalar/metal_yanginlari_ve_sondurulmesi.pdf

- Güvenlik önlemleri alındı.

- Elmanın kesilen kısmına Sodyum koyuldu ve tepkime gerçekleşti.

- Çıkan alev ve tepkimenin gerçekleşme hızı gözlemlendi.

9. SINIF KİMYA DERSİ LABORATUVAR ÇALIŞMASI

(1) Sabit Oranlar Yasasının Uygulanması - Magnezyum Metalinin Yanması

Magnezyum 482 santigrat dereceye kadar ısıtıldığında yanma tepkimesi başlar. Bu tepkime sonucu Magnezyum Oksit ve Magnezyum Nitrür gazları açığa çıkar. Eski dönemlerde fotoğraf çekilirken ışık ihtiyacı bu yanma sonucunda ortaya çıkan ışık ile karşılanırdı.

DENEY ÖNCESİ

- Öğrenciler Gruplara Ayrıldı

DENEY ESNASINDA

- Güvenlik önlemleri alındı.

- İlk ölçümler yapıldı ve kaydedildi.

- Yanma tepkimesi gerçekleştirildi.

- Kütleler yeniden ölçüldü ve kaydedildi.

DENEY SONRASI

(2) Sodyum Metalinin Yanması

Sodyum Metali Halojenlerle de tepkimeye girer.

- Güvenlik önlemleri alındı.

- Elmanın kesilen kısmına Sodyum koyuldu ve tepkime gerçekleşti.

- Çıkan alev ve tepkimenin gerçekleşme hızı gözlemlendi.

- Deney raporları yazıldı.

Sabırla öğretmenlerini dinleyen ve yönergelere uyarak görev ve sorumluluklarını yerine getiren kıymetli öğrencilerimize ve emektar öğretmenimize teşekkür ederiz. İyi ki varsınız...

Yayın: 07.01.2017 - Güncelleme: 22.11.2023 09:55 - Görüntülenme: 5498