T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / BORNOVA - İzmir Fen Lisesi

CERN Gezimiz Bölüm 02

İtalya´dan fotoğraflar sistemimize düşmeye başladı. Dün kafilemiz uçaktan iner inmez serüvenlerine başladılar.

İtalya´dan fotoğraflar sistemimize düşmeye başladı. Dün kafilemiz uçaktan iner inmez serüvenlerine başladılar.

Ziyaret Edilen Mekanlar

- Leonardo da Vinci Ulusal Bilim ve Teknoloji Müzesi (Museo nazionale della scienza e della tecnologia Leonardo da Vinci)

Milano´da ulaşım, metalurji, fizik ve denizciliğe ilişkin konularda bilimin 15. yüzyıldan günümüze değin geçirdiği gelişimin sergilendiği bir müzedir.

16. yüzyıl başlarından kalma San Vittore Manastırı´nda bulunmaktadır. Yapı Bernardino Luini´nin zarif freskleriyle bezelidir. Leonardesca Galerisi´nde çeşitli makinelerin ve Leonardo da Vinci´nin icatlarının maketleri sergilenmektedir. Öteki galerilerde de fizik, astronomi, radyo iletişimi, optik ve telekomünikasyona ilişkin aletler bulunmaktadır. Müzenin bir de eski otomobil koleksiyonu vardır. Yapı dışındaki bir pavyonda ise bazı buharlı lokomotifler ve uçaklara yer verilmiştir.

1922´de kurulan ayrı bir bölümde gemi maketleri ve seyir aletleri yer almaktadır.

- Hala Varlığını Sürdüren Dünyanın En Eski Bankası (Banca Monte dei Paschi di Siena)

Bardi, Peruzzi ve Floransalı Acciauioli tanınan ilk ünlü bankacılardır. Bunlar 14. yüzyılın başında Avrupa’nın önemli şehirlerinde banka şubeleri açmıştır. Üçüncü İngiliz Kralı Eduard hükümdarlık yaptığı 1345 senesine kadar birikmiş borçları geri ödemek için Yüz Yıl Savaşlarında direnmiş, büyük zorluklara katlanmıştır; fakat bu çabaları sonuç vermemiş ve etkisini kaybetmiştir. O zamanların en önemli bankacısının iflas etmesinden sonra Vieri di Cambio de´ Medici 1348 ve 1392 yılları arasında Avrupa’nın en önemli şehirlerinde, birçok şubesi olan geniş çaplı bir banka kurmuştur. Kendi yetiştirdiği ve ayrıca yeğeni olan Giovanni di Bicci de’ Medici Roma da ilk şubeyi kurmuş ve 1393 yılında da bunları devralmıştır. Bir zamanların başarı elde etmiş bankası Vieri Di Cambio de‘ Medici, 1393’te kendisinin geri çekilmesiyle iki oğlunun yönetimi altına girmiştir ve banka iflas etmiştir. Yönetime yeğeninin geçmesiyle banka tekrardan başarıya kavuşmuştur. Amcasının ölümünden sonra Giovanni di Bicci de’ Medici 1397 yılında etkinliklerini Floransa’ya taşımış ve Banco Medici’yi kurmuştur.

Bu girişimle birlikte 1407 yılında Ceneviz’de Banco di San Giorgio kurulmuştur. O ana kadar kurulan aile bankalarıyla arasındaki fark, bu bankanın kamusala benzer bir banka düzeninde kurulmuş olmasıydı. Bu banka dünyanın en eski bankası olarak bilinmektedir. Uzun bir süre kendi alanında tek discontobank ve afiş bankası olarak ticaret yapmıştır. 1805 yılında Napolyon’un iktidarı ele geçirmesiyle Napolyon tarafından kapatılmıştır.

1462 yılında Perugia’da ilk Monte de Pieta kurulmuştur, bunu ise birçok İtalyan şehri takip etmiştir. Bunlar birbirine bağlantılı olarak kurulmuşlardır. Monte di Pieta o zamanlarda Fransisken tarikatı tarafından emniyet sandığı olarak kurulmuştu. Kuruluş amacı ise her şeyden önce kredi ve kambiyo muameleleri ile ilintili olarak mal ticareti ile uğraşan o zamanların Medici ve Strozzi gibi bankacı ailelerinin yoksul ve yardıma muhtaç insanlara destek vermesiydi. 1472 yılında Siena’da Monte Di Penta olarak kurulan Banca Monte dei Paschi di Siena, hala varlığını sürdüren dünyanın en eski bankasıdır.

Bankalar siyasi iktisattaki iş bölümleri için gerekliydi, çünkü ekonomi faillerinin performansları maddi durumlarda takas yapılıyordu. Bu para akımının aracısı ise kredi kurumlarıydı. Ayrıca yıpranma payı istekleri ve kredi ihtiyaçları arasındaki takası sağlıyordu. Kredi kurumları ekonomi dairesindeki özel önemlerinden dolayı ulusal ve uluslararası yasal ve düzenleyici yönetmelikleri vardır (örneğin yönetim, muhasebe) ve özel bir makam tarafından da denetime tabidir.

-Duomo di Milano

Duomo di Milano Milano, Lombardiya, Italya´da bulunan katedraldir. Kapladığı alan olarak 11.700 m² zemin yüzeyi alanı ile Roma´daki Aziz Petrus Bazilikası, Londra´daki Aziz Paulus ve Sevilla katedrallerinden sonra Avrupa´nın dördüncü büyük katedralidir.

Milano´nun merkezinde adını verdiği Piazza Del Duomo meydanında bulunur. 11.700 m² yüzey alanı ve 440.000 m³ lük hacimle İtalya´nın en büyük ve 45 metre yüksekliğindeki ana nef ile Vatikan´da bulunan Aziz Petrus Bazilikasından sonra İtalya yarımadasının en yüksek ikinci kilisesidir.

Katedralin yapımına 1386´da başlanmış ve ancak 500 yılda tamamlanmıştır.

-Milano Galleria Vittorio Emanuele Alışveriş Merkezi

Vittorio Emanuele Alışveriş Merkezi en eski alışveriş merkezlerinden biridir. Modanın kalbi olan Milano’nun da simgelerinden biridir. Hatta öyle ünlüdür ki dünyanın dört bir yanından sırf bu alışveriş merkezi için gelen insanlar vardır.

Alışveriş merkezinin mimarisi ciddi anlamda etkileyicidir. Birbirinden güzel mozaikler ve tablolar bulunmaktadır. Alışveriş merkezinde birbirinden şık kafeler ve restaurantlar yer almaktadır.

Yapı demir çatı üzerine cam çatı tasarlanarak inşa edilmiştir. Alışveriş merkezi 1867 yılında Vittoria Emanuele II tarafından açılmıştır. Yüksek tavanı ferah ve rahat bir hava yaratırken tarih kokan mimarisi ile cam tavanı etkileyici bir görüntü yaratmaktadır.

 

Gezimize liderlik eden değerli öğretmenlerimize emeklerinden ve İFL öğrencilerine yakışan şekilde davranan öğrencilerimize sabırlarından ve aktif katılımlarından ötürü teşekkür ederiz. İyi ki varsınız...

CERN Gezimiz Bölüm 02CERN Gezimiz Bölüm 02CERN Gezimiz Bölüm 02CERN Gezimiz Bölüm 02CERN Gezimiz Bölüm 02CERN Gezimiz Bölüm 02CERN Gezimiz Bölüm 02CERN Gezimiz Bölüm 02CERN Gezimiz Bölüm 02CERN Gezimiz Bölüm 02CERN Gezimiz Bölüm 02CERN Gezimiz Bölüm 02CERN Gezimiz Bölüm 02CERN Gezimiz Bölüm 02CERN Gezimiz Bölüm 02

NOT: Fotoğraflar dün (17.02.2017) çekilmiş ve bir gün sonra sitemizden yayınlanmıştır. Gezimiz vukuatsız devam etmekte olup asayiş berkemaldir. ;)

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.02.2017 - Güncelleme: 29.07.2024 10:24 - Görüntülenme: 3555
  Beğen | 0  kişi beğendi