Değerli İngilizce Öğretmenimiz Burcu ÖZÇAKIR´ın kaleminden MUNIAL Model Birleşmiş Milletler Konferansı 2017 haberimizi sizlerle paylaşıyoruz.
Değerli İngilizce Öğretmenimiz Burcu ÖZÇAKIR´ın kaleminden MUNIAL Model Birleşmiş Milletler Konferansı 2017 haberimizi sizlerle paylaşıyoruz.
Atatürk Lisesi tarafından 20-23 Nisan 2017 tarihleri arasında İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde düzenlenen MUNIAL (Model Birleşmiş Milletler) Konferansına İklim "SOCHUM Komitesinde Finlandiya delegesi ve elçisi" Kaan ise "DISEC Komitesinde Rusya delegesi" olarak katılmış ve okulumuzu temsil etmişlerdir. İFL olarak katıldığımız ilk MUN konferansı ve öğrencilerimizin ilk deneyimi olmasına rağmen, 4 gün boyunca süren komite çalışmalarında her iki öğrencimiz de başarılı performans sergilemiştir.
Yapılan bu etkinlikte eğitim hayatlarında öğrendikleri yabancı dillerini de geliştirme fırsatı bulan öğrencilerimiz, okulumuzu en iyi şekilde temsil etme başarısını gösterdi. Etkinlik sonunda her öğrenciye verilen başarı belgesinin yanı sıra MUNIAL konferansına DISEC Komitesi Rusya delegesi olarak katılan öğrencimiz Kaan komitesinde gösterdiği performansı ve başarılı sunumu sonucunda "Honorable Mention" (Fikirleri Beğenilen Delege) olarak seçildi.
20-23 Mayıs 2017 tarihleri arasında TAKEV Fen Lisesi’nin organize edeceği ITSMUN konferansına okulumuzdan 18 öğrenci ile katılacağız. Bu öğrencilerimizin de ilk MUN deneyimi olacak fakat birçoğunun çok başarılı sunumlar gerçekleştireceğine inancımız tamdır.
MUN - Model United Nations, gerek İlköğretim İkinci Kademe gerekse Lise öğrencilerinin tüm okul yaşamları boyunca katılabilecekleri en prestijli akademik etkinliktir.
MUN - Model United Nations Nedir?
MUN - Model United Nations, Birleşmiş Milletler toplantılarının içerik ve şekil olarak öğrenciler tarafından canlandırıldığı konferanslardır. Dünyanın dört bir tarafından gelen katılımcı öğrenciler, MUN konferanslarında gerçek dünya meselelerini tartışmaktadır.
MUN, üniversiteler, eğitim kuruluşları ve dünyanın pek çok akademik otoritesi tarafından öğrenciler için en prestijli akademik aktivite olarak kabul edilmektedir. MUN Konferanslarının sonuç bildirgeleri, tavsiye niteliğinde Birleşmiş Milletlere gönderilmektedir.
Tipik bir Birleşmiş Milletler Konferansı şeklinde geçen MUN Konferanslarında öğrenciler, kendileri için belirlenen ülkelerin birer delegesi olarak Güvenlik Konseyi, Ekonomik ve Sosyal Konsey, Silahsızlanma Komisyonu gibi birimlerde görev almaktadır.
MUN Konferanslarına katılan öğrenciler, kendi ülkeleri adına değil, başka bir ülke delegesi olarak konferanslara katılmak zorundadır. Böylece öğrenciler, dünya meselelerine başka ulusların bakış açısı ile bakabilmeyi öğrenmekte ve farklı ülkelerin coğrafi, sosyal, ekonomik, siyasi ve idari yönleri hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmaktadır.
MUN Konferanslarının Tarihçesi ve bugün MUN
MUN Konferansları, dünyada ilk kez Harvard University ve National Model United Nations - New York bünyesinde uygulanmaya başlamıştır. 1920li yıllarda dünya barışını korumak üzere oluşturulan Leaque of Nations, MUN Konferanslarının esin kaynağı olmuştur.
Bu yıllarda Leaque of Nations simulasyonları olarak başlayan MUN Konferansları, 1945 yılında Birleşmiş Milletler’in kurulmasından altı yıl sonra, 1951 yılında Model United Nations of the Far West ve on yıl sonra, 1955 yılında Harvard University tarafından kurulan Harvard University MUN Kulübü - HNMUN ile bugünkü yapısına kavuşmuştur.
Dünyada her yıl yaklaşık olarak 400 - 500 adet MUN Konferansı düzenlenmektedir. Üniversiteler, liseler, vakıflar ve özel eğitim kuruluşları tarafından düzenlenen ve büyük çoğunluğu İngilizce olmak üzere diğer dillerde de gerçekleşen bu konferansların her birine, konferansın büyüklüğüne bağlı olarak 150 ile 5.000 arasında öğrenci katılmaktadır. MUN Konferanslarına, dünya genelinde her yıl pek çok ülkeden bir milyondan fazla öğrenci katılım göstermektedir.
Türkiye’deki Okullarda MUN Faaliyetleri
Pek çok ülkede olduğu gibi, Türkiye’de de MUN Konferansları, Üniversitelerde ve Liselerde başlamıştır. Son bir kaç yıl içinde Türkiye’de MUN faaliyetleri, ana hedef kitlesi olan Lise düzeyinden, Jr-MUN olarak adlandırılan İlköğretim İkinci Kademe’ye kadar inmiştir.
Halen Türkiye’de yaklaşık 40 okulda Lise düzeyinde MUN Kulübü bulunmaktadır. Bu okullar arasında Robert College, Üsküdar Amerikan Koleji, Galatasaray Lisesi, Koç Lisesi, Alman Lisesi, TED, Doğa Koleji, Enka Koleji gibi okullar önde gelmektedir.
İzmir Fen Lisesi İngizlice Öğretmeni Burcu ÖZÇAKIR